Geschiedenis van de Hondsrug zelf ontdekken

De vakantiehuizen van Villapark De Hondsrug liggen in een oeroud gebied. Meer dan 130.000 jaar geleden, aan het eind van de voorlaatste ijstijd ontstonden in het hart van Drenthe een aantal heuvels (ruggen) van zand en leem, opgestuwd door het schuivende ijs. De hoogste en meest langgerekte heuvel is de Hondsrug.

Hoogste punt van Drenthe

De naam Hondsrug zou een verbastering zijn van Hunze-rug. De rivier de Hunze loopt ten oosten van de zandrug. De Hondsrug heeft een lengte van 70 kilometer en loopt van de steden Emmen tot Groningen. De Hondsrug heeft een gemiddelde hoogte van 20 meter boven NAP en het hoogste punt is het Haantjesduin bij Emmen. Met 26,6 meter is dit ook het hoogste natuurlijke punt van de provincie Drenthe.

Villapark De Hondsrug ligt zo’n 10 kilometer boven Emmen, in het hart van het Hondsrug gebied. Als u een vakantie doorbrengt in een van de luxe vakantiehuizen op dit vakantiepark kunt u de geschiedenis van de Hondsrug ontdekken. Wij geven u onze tip 3 van uitstapjes op de Hondsrug.

1 Hoofdman van het Sleenerzand
Boswachterij Sleenerzand ligt bij Schoonoord, iets meer dan 10 kilometer zen zuidwesten van Villapark De Hondsrug. Tijdens een wandeling door dit oeroude gebied komt u een grafheuvel met een krans van palen tegen. Deze grafheuvel stamt uit ongeveer 1400 voor Christus en bij opgravingen zijn onder andere gouden oorringen, bronzen pijlen en een bronzen bijl gevonden. Archeologen gaan ervan uit dat hier een belangrijk man is begraven. Er wordt wel gesproken over de ‘’hoofdman van het Sleenerzand’’.

2 Leven als een oermens
In het Hunebedcentrum van Borger, 10 kilometer ten noorden van Villapark De Hondsrug, vind u het grootste Hunebed van Drenthe en kunt u in het prehistorisch dorp ervaren hoe onze voorouders hebben geleefd. Er staan drie boerderijen uit de prehistorie, namelijk uit de steentijd, de bronstijd en de ijzertijd. Je ontdekt wat de sporen van de oudste bewoners van het Hondsruggebied ons vertellen. Hoe leefden deze mensen? Wat waren hun gewoontes en problemen?

3 Zwerfkeien op de fiets ontdekken
Flinten zijn zwerfkeien, de enorme stenen die dankzij het bewegende ijs in Drenthe terecht zijn gekomen. Hiermee bouwden onze voorvaderen de Hunebedden. De zogenoemde Flintenroute is een fietsroute van 42 kilometer die u – door een afwisselend landschap met bossen, heide en oeroude dorpen – langs de belangrijkste Flinten van Drenthe voert.  De route is bewegwijzerd door de ANWB met zeshoekige bordjes. Het beginpunt is de parkeerplaats van het Hunebedcentrum in Borger.

Gerelateerde berichten

No results found

Menu