De mooiste wandelroutes rondom Exloo

Door Miranda op donderdag 12 oktober 2017.

Zoals je eerder hebt gelezen, is het heerlijk fietsen in Exloo. Maar ook voor wandelliefhebbers is het er goed toeven. De mooie heidevelden, de uitgestrekte bossen en de unieke essen maken de omgeving rondom Exloo perfect om te voet te verkennen. Vandaag bekijken we een paar mooie wandelingen die je vanuit ons park kunt ondernemen.

Paaltjesroutes – voor jong en oud

In de provincie Drenthe ligt meer dan 1000 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes, de zogenaamde ‘paaltjesroutes’. De meeste van deze routes zijn niet zo lang, wat ze ook heel geschikt maakt voor kinderen. Ze vermaken zich gegarandeerd met het zoeken naar de gekleurde paaltjes en het uitstippelen van de route.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de Zuideresroute? Deze wandeling, die gemarkeerd is met gele paaltjes, begint bij hunebed D31 aan de Dalakkersweg. Of je loopt de Rolroute of Monumentenroute. Beide wandelingen beginnen bij hunebed D30 aan de Boslaan. Ze lopen voor een groot gedeelte door een losloopgebied, dus ook heerlijk om de hond lekker uit te laten razen!

Bekijk het overzicht van alle paaltjesroutes in Drenthe.

Exloo-Odoorn

Toegegeven, met 17 kilometer is dit best een stevige wandeling. Maar geloof ons als we zeggen dat het absoluut de moeite waard is. De route begint in Exloo, en voert vanaf daar door verschillende natuurgebieden in de richting van Odoorn. Je loopt onder andere over het prachtige Molenveld, het Odoorner Zand en het Schapenpark.

Misschien kom je de schaapskudde van Exloo nog wel tegen, wat altijd prachtige plaatjes oplevert. Of bezoek de oude uitkijktoren bij restaurant de Poolshoogte. Vanaf daar heb je een geweldig uitzicht over de omgeving! Het grootste gedeelte van deze wandeling is onverhard, dus zorg wel voor goede schoenen.

Bekijk de routebeschrijving en foto’s van de wandeling Exloo-Odoorn.

De routes van Staatsbosbeheer

In de omgeving van Exloo vind je een aantal gebieden die beheerd worden door Staatsbosbeheer: De Hondsrug, het Hart van Drenthe en het Sleenerzand.

Vanwege het heuvelachtige terrein is de Hondsrug populair bij mountainbikers, maar er zijn ook mooie wandelroutes. De Hondsrug bestaat uit verschillende boswachterijen, dus je loopt tijdens deze wandelingen vooral door de bossen.

Het Hart van Drenthe maakt deel uit van Nationaal Park de Drentsche Aa. Hier zie je een stuk minder bos en veel meer water, in de vorm van beekjes en vennetjes. Volgens Staatsbosbeheer beleef je hier nog echt de wildernis. Bekijk de wandelroutes van Staatsbosbeheer in het Hart van Drenthe.

In het Sleenerzand zie je nog veel sporen uit het verleden. Bijvoorbeeld zogenaamde gletsjerkuilen, grafheuvels en hunebedden. Je wandelt er door bossen, heidevelden en gebieden met stuifzand. Ook hier heeft Staatsbosbeheer een aantal mooie wandelroutes uitgezet.

Nog niet uitgewandeld?

Voor nog meer inspiratie heeft Natuurmonumenten een mooie app voor de smartphone ontwikkeld: Natuur Routes. In deze app zie je niet alleen de mooiste wandelroutes in de omgeving van Exloo, maar hoor je ook verhalen van de boswachters in het gebied. De moeite van het proberen waard! Geen smartphone? Geen probleem, Natuurmonumenten heeft ook een online overzicht van al hun wandelingen in Drenthe.

Lekker thuiskomen

Of je nou een lange of korte wandeling maakt, het is altijd weer heerlijk thuiskomen in een van onze villa’s. Vanwege de ligging van ons park is het een ideale uitvalsbasis voor een wandelvakantie. En zoals je hebt gelezen, zijn er genoeg routes om uit te kiezen!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Van ijstijden, prehistorie en Google maps

Door Miranda op dinsdag 11 juli 2017.

Vanuit Villapark De Hondsrug gaan we de geschiedenis van Drenthe ontdekken. Met drie leergierige kleinkinderen en een geschiedenis minnende schoonzoon moet dat haast wel een succes worden.

Lees verder >

Luxe vakantiehuis met Pasen in Drenthe huren

Door Silke op dinsdag 20 februari 2018.
Categorieën:ActiviteitenNatuur

Pasen valt altijd tussen 22 maart en 25 april. Dat komt omdat de natuur bepaalt wanneer het Pasen is. Eerste paasdag is altijd de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. In Nederland en Duitsland vieren we – in tegenstelling tot een aantal andere landen om ons heen - ook tweede paasdag met een lekkere dag vrij. Dat maakt het paasweekend tot een heerlijk lang vakantieweekend. Ideaal om er een paar dagen op uit te gaan. Wat dacht u van een lang weekend in een luxe vakantievilla in de Drentse bossen?

Lees verder >

Hunebed Highway

Door Silke op zondag 23 september 2018.

De N34 is de provinciale weg die - van Zuidlaren in het noorden tot Emmen in het zuiden - dwars door de provincie Drenthe loopt. Met de onthulling van een speciaal bord is de N34 begin juli officieel omgedoopt tot ‘Hunebed Highway’. 

De meeste Hunebedden
In de provincie staan 53 Hunebedden waarvan er 47 dichtbij de N34 staan. Met het introduceren van de naam ‘Hunebed Highway ‘wil de provincie meer toeristen naar het Hondsruggebied trekken. 

Lees verder >