Hunebedden in Drenthe

Door Silke op donderdag 25 januari 2018.

In Nederland zijn meer dan 60.000 monumenten te vinden. Prachtige kerken, kloosters, musea, fabrieken en woonhuizen staan op de nationale monumentenlijst en kunnen overal in ons land bewonderd worden. Maar wist u dat de oudste monumenten van ons land in Drenthe te vinden zijn? Het zijn de unieke hunebedden die vooral in Drenthe te vinden zijn. In deze groene provincie kunt u nog 52 hunebedden vinden. Als u op vakantie bent op Villapark De Hondsrug zult u zeker een kijkje gaan nemen bij deze duizenden jaren oude grafkelders.

Waar komen de hunebedden vandaan?

Zo’n 150.000 jaar geleden hadden we in Nederland een strenge ijstijd. Vanuit het noordoosten werd ons land, tot aan Utrecht, bedolven onder enorme gletsjers. De gletsjers sleepten ook een dikke laag van klei en stenen met zich mee. Toen het ijs smolt bleven deze stenen op de Nederlandse bodem achter. De meeste van deze zwerfkeien – sommigen meer dan 40.000 kilo zwaar – bleven in Drenthe achter.

Wie heeft de hunebedden neergezet?

In de nieuwe steentijd, zo’n 3000 jaar voor Christus, leefde het Trechterbekervolk in Drenthe. Dit volk leefde eerst als nomaden en jagers, maar had zich als boer in Drenthe gevestigd. De naam Trechterbeker kregen ze door de vondst van aardewerk bekers in de vorm van een trechter die in de hunebedden zijn gevonden.

Hoe konden de stenen van een hunebed op hun plaats komen?

Vroeger dachten we dat de hunebedden waren gebouwd door oersterke reuzen, zogenaamde Huynen (hunen). Inmiddels weten we beter. De hunebedden zijn grafkelders. De doden kregen grafgiften mee, zoals sieraden, bijlen, speerpunten en aardwerken potten met eten en drinken. Het zijn massagraven waarin het Trechterbekervolk meerdere doden begroef.

Het blijft een enorme prestatie om zonder moderne hulpmiddelen de stenen te verplaatsen. Wetenschappers vermoeden dat de keien met de platte zijde met de hulp van hefbomen op houten rollers werden gezet en met behulp van touwen, ossen en veel mankracht naar de plaats van bestemming werden gesleept. De draagstenen werden rechtop in sleuven gezet. Daarna werd er een heuvel overheen gebouwd en de deksteen zou er bovenop gesleept zijn. Het is duidelijk dat het Trechterbekervolk een enorm belang hechtte aan het zorgvuldig en tijdsbestendig begraven van haar doden.

Waar is het grootste hunebed?

Het grootste hunebed van Nederland ligt in Borger, op 20 minuten fietsen van Villapark De Hondsrug. Het is een van de weinige hunebedden waar resten van mensen zijn gevonden. Dit hunebed is bijna 23 meter lang. In Borger is ook het Hunebedcentrum te vinden. Hier gaat u terug in de tijd waarin de eerste boeren zich in Drenthe vestigden en de hunebedden werden gebouwd.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Natuur in Drenthe

Door Silke op woensdag 22 augustus 2018.
Categorieën:Natuur

Drenthe is de dunst bevolkte provincie van Nederland en staat bekend als de groenste provincie van ons land. Als u uw vakantie in Drenthe doorbrengt zult u verbaasd zijn hoeveel groen overal te vinden is. Veel van de bossen in Drenthe zijn tussen 1910 en 1940 aangeplant op voormalige heidegrond. Dit gebeurde in het kader van de werkverschaffing. Werklozen uit het hele land werden in Drenthe te werk gesteld in de bosbouw en sliepen in zogenaamde werkhuizen.

Lees verder >

Een plek waar je kan genieten!

Door Miranda op dinsdag 13 juni 2017.

Het is zo’n 25 jaar geleden dat ik als kind met mijn ouders ging kamperen op camping De Hunzebergen in  Drenthe. Ik heb goede herinneringen aan die vakantie. Hoe bijzonder is het dan om later op diezelfde plek te zijn met mijn eigen kinderen? Nu is het geen camping meer, maar vinden we hier Villapark De Hondsrug. Een plek waar je kan genieten van de rust en natuur in Drenthe en toch voldoende voorzieningen hebt.

Lees verder >

De mooiste wandelroutes rondom Exloo

Door Miranda op donderdag 12 oktober 2017.

Zoals je eerder hebt gelezen, is het heerlijk fietsen in Exloo. Maar ook voor wandelliefhebbers is het er goed toeven. De mooie heidevelden, de uitgestrekte bossen en de unieke essen maken de omgeving rondom Exloo perfect om te voet te verkennen. Vandaag bekijken we een paar mooie wandelingen die je vanuit ons park kunt ondernemen.

Lees verder >