Natuur in Drenthe

Door Silke op woensdag 22 augustus 2018.
Categorieën:Natuur

Drenthe is de dunst bevolkte provincie van Nederland en staat bekend als de groenste provincie van ons land. Als u uw vakantie in Drenthe doorbrengt zult u verbaasd zijn hoeveel groen overal te vinden is. Veel van de bossen in Drenthe zijn tussen 1910 en 1940 aangeplant op voormalige heidegrond. Dit gebeurde in het kader van de werkverschaffing. Werklozen uit het hele land werden in Drenthe te werk gesteld in de bosbouw en sliepen in zogenaamde werkhuizen.

Oudste bos van Nederland

Toch is er in Drenthe ook eeuwenoude natuur te vinden. Een van de oudste bossen van ons land ligt net zuiden van het Drentse Norg. Het Norgerholt is een gebied van 25 hectare dat wordt beheerd door Natuurmonumenten. Men vermoedt dat de basis van het bos stamt uit de 9e eeuw. In de 19e eeuw zijn nog veel eiken aangeplant. Karakteristiek voor het gebied zijn ook de dikke hulstbomen. Natuurmonumenten laat het bos zonder ingrijpen van de mens verder ontwikkelen.

Nationale parken in Drenthe

Nationale Parken zijn gebieden waarbinnen de natuur wordt beschermd. De overheid erkent de nationale betekenis van twintig van dit soort gebieden in Nederland. Het is niet zo vreemd dat er in het groene Drenthe maar liefst drie Nationale Parken te vinden zijn.

1. Nationaal Drents-Friese Wold
Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland ligt het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom ook aangewezen als Natura2000 gebied.

2. Nationaal Park Drentsche Aa
De Aa is een beek die door een groot gebied kronkelt. Dat gebeurt op dezelfde manier als eeuwen geleden. In een uitzonderlijk gaaf gebleven landschap kunt u genieten van een grote verscheidenheid van planten en dieren. 

3. Nationaal Park Dwingelderveld
In het Zuidwesten van Drenthe ligt Het Dwingelderveld. Het is een nat heide- en bosgebied van bijna 4000 hectare groot. Er is in het hele gebied nauwelijks enige horizonvervuiling en vele vogels en andere dieren kunnen hier ongestoord leven. 

Komt u binnenkort ook (weer) eens genieten van de Drentse natuur vanuit een vakantiehuis op ons Villapark De Hondsrug

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Van ijstijden, prehistorie en Google maps

Door Miranda op dinsdag 11 juli 2017.

Vanuit Villapark De Hondsrug gaan we de geschiedenis van Drenthe ontdekken. Met drie leergierige kleinkinderen en een geschiedenis minnende schoonzoon moet dat haast wel een succes worden.

Lees verder >

Zwembaden in Drenthe

Door Silke op vrijdag 9 februari 2018.
Categorieën:NieuwsActiviteiten

Gaat u binnenkort lekker naar een vakantiehuis op Villapark De Hondsrug? Dat wordt genieten van de prachtige natuur, de gezellige dorpjes in de omgeving en de luxe van uw ruime vakantievilla. Villapark De Hondsrug maakt onderdeel uit van Landgoed Hunzebergen, een resort van maar liefst 80 hectare groot. Hier ligt ook een hotel.

Lees verder >

De mooiste wandelroutes rondom Exloo

Door Miranda op donderdag 12 oktober 2017.

Zoals je eerder hebt gelezen, is het heerlijk fietsen in Exloo. Maar ook voor wandelliefhebbers is het er goed toeven. De mooie heidevelden, de uitgestrekte bossen en de unieke essen maken de omgeving rondom Exloo perfect om te voet te verkennen. Vandaag bekijken we een paar mooie wandelingen die je vanuit ons park kunt ondernemen.

Lees verder >