Vanuit je villa de prehistorie in

Door Miranda op donderdag 21 september 2017.

Veel mensen weten wel dat de Waddenzee op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Maar wat veel minder bekend is, is dat er nog een uniek natuurgebied in Nederland ligt dat een speciale status van het UNESCO heeft gekregen: Global Geopark de Hondsrug.

In dit prachtige gebied vind je niet alleen unieke natuur, maar ook archeologische sporen en een bijzonder cultuurlandschap. Ons villapark ligt midden in het Geopark, wat het de perfecte uitvalsbasis maakt om dit bijzondere stuk Nederland te ontdekken.

Ontstaan in de voorlaatste IJstijd

Het Global Geopark de Hondsrug is groter dan alleen de Hondsrug. Het bestaat uit een aantal zandruggen en beekdalen, waaronder de Hondsrug zelf. Het Geopark is bijna 70 kilometer lang en een gemiddelde breedte van 20 kilometer. Het loopt van het centrum van de stad Groningen tot aan Coevorden. In totaal is het gebied bijna 1.000 vierkante kilometer groot.

De zandruggen en bijbehorende beekdalen zijn ongeveer 150.000 jaar geleden ontstaan, in de voorlaatste IJstijd. Door de enorme druk van het ijs werd het landschap letterlijk opgevouwen. Toen het ijs smolt, bleven er een aantal zandruggen over. Het smeltwater heeft de beekdalen uitgesleten, als een soort mini-Grand Canyons. Geopark de Hondsrug is het enige gebied in Europa waar de sporen van de IJstijd nog zo goed zichtbaar zijn!

Archeologische schatten

Wat het Geopark ook bijzonder maakt, zijn de vele archeologische schatten die bewaard zijn gebleven. Al sinds de laatste IJstijd trokken er jagers en verzamelaars door het gebied, en zo’n 5000 jaar geleden vestigden de eerste boeren zich op de zandgronden. Deze boeren bouwden de hunebedden, waarvan er nog 54 terug te vinden zijn! In het Hunebedcentrum in Borger vertellen ze je alles over deze bijzondere grafmonumenten en de spullen die ze er hebben aangetroffen.

Samen op expeditie

Een bijzondere manier om het park te ontdekken, is door mee te doen aan 1 van de expedities. In 10 verhalen wordt de complete geschiedenis van het gebied verteld. Zo’n verhaal begint bij een expeditiepoort. Dat is een bezoekerscentrum of museum met een permanente expositie over het deelonderwerp van de expeditie.

Je vindt bijvoorbeeld de Expeditiepoorten IJstijden en Prehistorie in het Hunebedcentrum in Borger of de Expeditiepoort Veen in het Veenpark bij Emmen. Ook de Expeditiepoort Bossen is de moeite waard, en leuk om te combineren met een bezoek aan het Boomkroonpad in Drouwen. Hou je meer van cultuur in plaats van natuur, dan is de Expeditiepoort Kunstenaars in het Hondsruggebied een aanrader. Voor de avonturiers is de Expeditiepoort Sporen van Strijd een must.

Bij elke expeditiepoort hoort een aantal hotspots. Hier worden onderdelen van het verhaal verteld, op plekken die stuk voor stuk een bijzondere geschiedenis hebben. Meestal zijn de expeditiepoort en de hotspots aan elkaar verbonden met een mooie wandeling, maar ook op de fiets zijn het vaak mooie tochten. Op de website van de stichting Geopark de Hondsrug vindt je een aantal mooie wandel- en fietsroutes om het gebied van dichtbij te ervaren.

Terug naar het heden

Na een mooie dag vol geschiedenis, is het wel fijn om weer terug te keren naar het heden. In je eigen villa op Villapark de Hondsrug, omgeven door de unieke natuur van de Hondsrug. Daar geniet je nog even rustig na van alles wat je gezien en geleerd hebt.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Hunebed Highway

Door Silke op zondag 23 september 2018.

De N34 is de provinciale weg die - van Zuidlaren in het noorden tot Emmen in het zuiden - dwars door de provincie Drenthe loopt. Met de onthulling van een speciaal bord is de N34 begin juli officieel omgedoopt tot ‘Hunebed Highway’. 

De meeste Hunebedden
In de provincie staan 53 Hunebedden waarvan er 47 dichtbij de N34 staan. Met het introduceren van de naam ‘Hunebed Highway ‘wil de provincie meer toeristen naar het Hondsruggebied trekken. 

Lees verder >

Zwembaden in Drenthe

Door Silke op vrijdag 9 februari 2018.
Categorieën:NieuwsActiviteiten

Gaat u binnenkort lekker naar een vakantiehuis op Villapark De Hondsrug? Dat wordt genieten van de prachtige natuur, de gezellige dorpjes in de omgeving en de luxe van uw ruime vakantievilla. Villapark De Hondsrug maakt onderdeel uit van Landgoed Hunzebergen, een resort van maar liefst 80 hectare groot. Hier ligt ook een hotel.

Lees verder >

Luxe vakantiehuis met Pasen in Drenthe huren

Door Silke op dinsdag 20 februari 2018.
Categorieën:ActiviteitenNatuur

Pasen valt altijd tussen 22 maart en 25 april. Dat komt omdat de natuur bepaalt wanneer het Pasen is. Eerste paasdag is altijd de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. In Nederland en Duitsland vieren we – in tegenstelling tot een aantal andere landen om ons heen - ook tweede paasdag met een lekkere dag vrij. Dat maakt het paasweekend tot een heerlijk lang vakantieweekend. Ideaal om er een paar dagen op uit te gaan. Wat dacht u van een lang weekend in een luxe vakantievilla in de Drentse bossen?

Lees verder >