Vanuit je villa de prehistorie in

Blog

Veel mensen weten wel dat de Waddenzee op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Maar wat veel minder bekend is, is dat er nog een uniek natuurgebied in Nederland ligt dat een speciale status van het UNESCO heeft gekregen: Global Geopark de Hondsrug.

In dit prachtige gebied vind je niet alleen unieke natuur, maar ook archeologische sporen en een bijzonder cultuurlandschap. Ons villapark ligt midden in het Geopark, wat het de perfecte uitvalsbasis maakt om dit bijzondere stuk Nederland te ontdekken.

Ontstaan in de voorlaatste IJstijd

Het Global Geopark de Hondsrug is groter dan alleen de Hondsrug. Het bestaat uit een aantal zandruggen en beekdalen, waaronder de Hondsrug zelf. Het Geopark is bijna 70 kilometer lang en een gemiddelde breedte van 20 kilometer. Het loopt van het centrum van de stad Groningen tot aan Coevorden. In totaal is het gebied bijna 1.000 vierkante kilometer groot. De zandruggen en bijbehorende beekdalen zijn ongeveer 150.000 jaar geleden ontstaan, in de voorlaatste IJstijd. Door de enorme druk van het ijs werd het landschap letterlijk opgevouwen. Toen het ijs smolt, bleven er een aantal zandruggen over. Het smeltwater heeft de beekdalen uitgesleten, als een soort mini-Grand Canyons. Geopark de Hondsrug is het enige gebied in Europa waar de sporen van de IJstijd nog zo goed zichtbaar zijn!

Archeologische schatten

Wat het Geopark ook bijzonder maakt, zijn de vele archeologische schatten die bewaard zijn gebleven. Al sinds de laatste IJstijd trokken er jagers en verzamelaars door het gebied, en zo’n 5000 jaar geleden vestigden de eerste boeren zich op de zandgronden. Deze boeren bouwden de hunebedden, waarvan er nog 54 terug te vinden zijn! In het Hunebedcentrum in Borger vertellen ze je alles over deze bijzondere grafmonumenten en de spullen die ze er hebben aangetroffen.

Samen op expeditie

Een bijzondere manier om het park te ontdekken, is door mee te doen aan 1 van de expedities. In 10 verhalen wordt de complete geschiedenis van het gebied verteld. Zo’n verhaal begint bij een expeditiepoort. Dat is een bezoekerscentrum of museum met een permanente expositie over het deelonderwerp van de expeditie.

Je vindt bijvoorbeeld de Expeditiepoorten IJstijden en Prehistorie in het Hunebedcentrum in Borger of de Expeditiepoort Veen in het Veenpark bij Emmen. Ook de Expeditiepoort Bossen is de moeite waard, en leuk om te combineren met een bezoek aan het Boomkroonpad in Drouwen. Hou je meer van cultuur in plaats van natuur, dan is de Expeditiepoort Kunstenaars in het Hondsruggebied een aanrader. Voor de avonturiers is de Expeditiepoort Sporen van Strijd een must.

Bij elke expeditiepoort hoort een aantal hotspots. Hier worden onderdelen van het verhaal verteld, op plekken die stuk voor stuk een bijzondere geschiedenis hebben. Meestal zijn de expeditiepoort en de hotspots aan elkaar verbonden met een mooie wandeling, maar ook op de fiets zijn het vaak mooie tochten. Op de website van de stichting Geopark de Hondsrug vindt je een aantal mooie wandel- en fietsroutes om het gebied van dichtbij te ervaren.

Terug naar het heden

Na een mooie dag vol geschiedenis, is het wel fijn om weer terug te keren naar het heden. In je eigen villa op Villapark de Hondsrug, omgeven door de unieke natuur van de Hondsrug. Daar geniet je nog even rustig na van alles wat je gezien en geleerd hebt.

Gerelateerde berichten

No results found

Menu