Een dagje Schiermonnikoog vanuit Exloo

Blog, Familie, Omgeving

De Waddenzee is een van de meest bijzondere gebieden van ons land. Het is dan ook niet zonder reden dat het gebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Een van de mooiste eilanden in de Waddenzee is Schiermonnikoog. Prachtige natuur wordt afgewisseld met leuke activiteiten, voor jong en oud. En wist je dat je vanaf Villapark de Hondsrug in Exloo binnen 2 uur tijd al op het strand van Schiermonnikoog staat?

Klein eiland, grootse natuur
Vanaf de haven in Lauwersoog vaar je in 45 minuten over de Waddenzee naar Schiermonnikoog. En hoewel het qua oppervlakte het kleinste Waddeneiland is, is het groots wat betreft haar natuur. Het eiland is in 1989 uitgeroepen tot Nationaal Park, en het staat bekend als een van de meest natuurlijke gebieden in Nederland. De natuur kan hier echt nog z’n gang gaan.

Op het eiland kom je allerlei verschillende landschappen tegen. Van het breedste zandstrand van Europa tot dennenbossen en zoetwatermeren. Er zijn meer dan 300 vogelsoorten, en het eiland staat vol met planten die je bijna nergens anders ziet. Voor natuurliefhebbers is Schiermonnikoog een absolute must!

Fiets- en wandeleiland
Schiermonnikoog is een verkeersluw eiland. Dat betekent dat je een ontheffing moet hebben om de auto mee te nemen. Veel te veel gedoe, en waarom zou je het ook willen? Er liggen goede fietspaden op het hele eiland, en er zijn genoeg bedrijven die fietsen verhuren. De lokale VVV heeft ook een aantal mooie fietsroutes uitgestippeld.

Het is natuurlijk ook mogelijk om het eiland te voet te verkennen. In een wandeling van 10 minuten kan het landschap al compleet veranderen, zo afwisselend is de natuur op het eiland. Met een beetje geluk zie je zelfs zeehonden! En omdat er nauwelijks auto’s rondrijden, kom je helemaal tot rust.

November 2017 is uitgeroepen tot Wandelmaand op Schiermonnikoog. Er worden verschillende excursies georganiseerd, soms met een gids. Maar het is een klein eiland, dus ook als je zelf op pad gaat, zul je niet snel verdwalen.

Cultuur snuiven
Hoewel Schiermonnikoog bekend staat om z’n natuur, is er ook genoeg cultuur om van te genieten. Er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. Tripadvisor geeft een mooi overzicht van de leukste dingen die u kunt doen op het eiland.

Ook voor de kleintjes
Het is op Schiermonnikoog ook heerlijk voor kinderen. Natuurlijk kunnen ze lekker in de duinen en op het strand spelen, of krabbetjes vangen op het wad. Er is ook een speelbos, en Natuurmonumenten heeft een gebied vol natuurlijke speeltoestelleningericht.

Het recreatieteam Lytje Willem organiseert allerlei leuke activiteiten voor kinderen, zoals klompjesgolf, glow-in-the-dark-voetbal en een vossenjacht. Je hoeft je dus echt geen seconde te vervelen!

Lekker thuiskomen
Na een actieve dag op Schiermonnikoog is er niks lekkerder dan thuiskomen in je eigen vakantiehuis of villa op Villapark de Hondsrug in Exloo. Op het ruim opgezette park staan verschillende vakantiehuizen en villa’s, voor elk wat wils. Allemaal midden in het groen, met een ruim terras om nog even rustig na te genieten van al het moois dat je hebt gezien.

Gerelateerde berichten

No results found

Menu