Col du VAM (VAM-berg)

Wil jij de uitdaging uit gaan om je eigen klimcapiteiten te testen? Beklim dan de Col Du Vam! Dit is een uitdagend wielerparcours en is Drenthe’s eigen tour etappe. Het fietsparcours bestaat uit drie klimroutes en één afdaling. Durf jij het aan? Bovendien ben je met een halfuur rijden vanaf Villapark de Hondsrug al op de Col Du Vam! 

Foto: Sjoerd Bracké

Wielerparcours Col du Vam

Dit 2100 meter lange parcours is gelegen op de VAM-berg, het hoogste punt van de provincie Drenthe. Deze voormalige vuilnisbelt is zo’n 48 meter hoog. Dit betekent dat je na je beklimming een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Bij goed weer kan je de Nederlands-Duitse grens zelfs zien liggen. Tegenwoordig is de Col Du Vam afgedekt met schone aarde en is er gras gepland. Bovenop de berg staat het informatiecentrum De Blinkerd.

Routes Fietsvrouwen.cc

De bloggers van Fietsvrouwen.cc hebben onlangs een weekend gefietst vanuit Villapark de Hondsrug. Benieuwd welke routes ze fietsten en wat ze ervan vonden?

Geschikt voor fanatieke wielerliefhebbers

Op het parcours geldt eenrichtingsverkeer. Het is dan ook vooral bedoeld voor echte wielerliefhebbers. Met zijn lengte van 2 kilometer is de baan niet heel erg lang, maar door het stijgingspercentage van gemiddeld zo’n 10% is

het ook zeker geen eitje voor de niet getrainde fietser. Aan het eind van de meest Noordelijke route fiets je op het einde ook nog eens over een 150 meter lange keienstrook met een stijgingspercentage van maar liefst 15%. Zorg je dat je de juiste uitrusting bij je hebt? Want dit kan best pittig gaan worden. Dat deze berg ook een zware klim is voor de geoefende fietser blijkt wel uit het feit dat de Col du Vam regelmatig wordt opgenomen in de Ronde van Drenthe, een wielerwedstrijd die al sinds de jaren 60 in de provincie wordt gehouden. Overigens ook een erg leuk evenement om te gaan kijken. 

Foto: Sjoerd Bracké
Foto: Sjoerd Bracké

Wandelaars en mountainbikers op de VAM-berg

Op de VAM-berg is ook plek voor wandelaars en mountainbikers. Zo is er onlangs een spectaculair mountainbikeparcours opgesteld. Deze avontuurlijke route betreft veel heuvels en dalen, een vlonder van 300 meter en een zelfs drijvende waterbrug van maar liefst 60 meter! Het mountainbikepad is op twee verschillende plekken verbonden met de Col du Vam, namelijk via de Boslounge in Spier en vanuit Sleen. De MTB-route wordt aangegeven met de standaard marketing voor deze routes. Ten slotte zijn er meerdere wandelpaden op de heuvel aangelegd, die doorlopen tot in het naastgelegen Philipsbos. Durf jij het aan om deze routes te gaan ontdekken? 

Geniet van luxe en ruimte bij Villapark de Hondsrug

De Col du Vam is goed met de auto te bereiken. Ga jij de uitdaging aan om de berg te beklimmen, maar heb jij nog geen verblijf in de omgeving? Kies dan voor een verblijf bij Villapark de Hondsrug in Exloo en geniet van luxe en ruimte. Ontspan in de sauna na een dag vol inspanning of kruip heerlijk voor de sfeervolle open haard. 

Bekijk vakantiehuizen

De zekerheid van: