De mooiste fietsroutes van Drenthe

De prachtige natuur in Drenthe is bij uitstek geschikt om met de fiets te ontdekken. Wist je dat er nergens zoveel fietskilometers zijn als in Drenthe? Met een gewone fiets, elektrische fiets of met een racefiets: er is voor ieder wat wils! Rondom Villapark de Hondsrug zijn er eindeloos veel routes te vinden. Wij delen een aantal van onze eigen favoriete fietsroutes in Drenthe. 

Bord met fietsroutes in de omgeving van Exloo


1. De Hunebedroute

Drenthe staat bekend om zijn prachtige natuur, maar ook zeker om de befaamde Hunebedden. Deze prehistorische grafkamers zijn wereldberoemd en zeker een bezoekje waard. De Hunebedroute neemt je mee door het groene Drentse landschap langs verschillende hunebedden en gaat zelfs langs het Hunebedcentrum in Borger. De route is zo’n 24 kilometer lang en wordt door onze gasten beschouwd als leuk en leerzaam! Lees hier meer over de Hunebedroute.

Hunebedden in de natuur


2. Drentse dorpjesroute

Interesse om naast de prachtige natuur ook wat meer te weten te komen over de Drentse dorpjes en geschiedenis van Drenthe? Dan is deze route perfect voor jou! De Drentse dorpjesroute start vanuit Exloo en brengt je langs verschillende pittoreske dorpjes in de provincie. De route is zo’n 63 kilometer lang, dus we raden aan om deze route met een elektrische fiets of racefiets te ondernemen. Stop onderweg voor koffie en taart of een heerlijke lunch op een terrasje. Neem ook vooral even de tijd om het beroemde Zweeloo te bewonderen. Dit eeuwenoude dorpje is meerdere keren vastgelegd door verscheidene befaamde schilders, waaronder door Vincent van Gogh. Lees hier meer over de Drentse dorpjesroute.


3. Stille genieters route

Behoefte om je volledig in rust en ruimte te bevinden? Deze route brengt je op een aantal unieke, stille plekken midden in de natuur. Ook deze route start in Exloo en is zo’n 48 kilometer lang. De route gaat door een aantal karakteristieke Drentse dorpjes, maar gaat vooral dwars door de uitgestrekte Drentse heide en bossen. Wie van ultieme rust en stilte houdt, is met deze route aan het juiste adres. Ontdek hier meer over deze route.

4. Klimmend over ijstijdheuvels

De Hondsrug heeft de perfecte omgeving voor een fietstocht om te genieten van de natuur. Vanaf het Hunebedcentrum in Borger heb je de mogelijkheid om een prachtige fietstocht over de Hondsrug te maken. De fietstocht 'Klimmend over ijstijdheuvels' is zo'n 40 kilometer lang, maar absoluut de moeite waard. Bovendien kun je de route ook aanpassen en een kortere variant samenstellen. 

De fietsroute brengt je langs vier unieke hotspots. Als eerste kom je langs de Buunerbult op de Noorderesch van Buinen. Hier kun je genieten van een adembenemend uitzicht op de Hondsrug. De tweede hotspot is de glooiingen van droge dalen uit de laatste ijstijd bij het Hunzebos. Ook een prachtig plekje om even een lange pauze te nemen. De derde bestemming is het Molenveld met de Leewal bij Exloo. Als laatste kom je langs de gletsjerkuil in de bossen achter het dorp Ees. Je geniet van veel verschillende, unieke plekken, terwijl je fietst en geniet van de rust en natuur. Wil je alles over deze fietsroute weten? Bekijk het hier. 

Heide en bossen in de Nederlandse natuur


Meer weten over fietsen in de omgeving van Exloo en Drenthe? Lees hier meer. Benieuwd naar onze luxe vakantievilla’s? 

Ontdek onze vakantievilla's

 

De zekerheid van: