Hunebedden

De belangrijkste natuurhistorische monumenten van de Hondsrug zijn natuurlijk de Hunebedden. Deze duizenden jaren oude graven (de oudsten van Nederland!) zijn karakteristiek voor de Drentse natuur. Van de 54 Hunebedden is ons land liggen er namelijk we 52 in Drenthe. 48 hiervan liggen aan de ‘Hunnebedhighway’, langs de N34 die van Zuidlaren naar Coevorden loopt.

De grootste Hunebed van Nederland staat in Borger. Deze joekel is wel 22.5 meter lang, en de zwaarste steen in dit bouwwerk weegt maar liefst 20 ton! De stenen zijn zelfs zo groot, dan men vroeger dacht dat de graven door reuzen waren gebouwd. Niks is echter minder waar. Het zijn namelijk de grafmonumenten van de trechterbekercultuur, een gemeenschap die zo’n 4000 jaar geleden in het noordwesten van Europa leefde. De dode werd in een bouwwerk van enorme zwerfkeien gelegd. Deze werden daarna afgedekt met zand en gras, zodat er een soort grafheuvel ontstond. In de loop van de eeuwen zijn deze zand en gras lagen weggesleten, waardoor alleen een stenen structuur over bleef: de Hunebedden.

Hunebedden in Nederland zijn gebouwd tussen 3350 en 3050 voor Christus. Hoe men dat destijds deed weten we nog steeds niet met zekerheid. Als je voor een Hunebed staat snap je waarom. De keien zijn gigantisch! Probeer je maar eens in te beelden hoe het mogelijk is om die te verplaatsen, zonder de moderne apparatuur van vandaag. Kan jij een manier bedenken?

Bij het Hunebedcentrum in Borger leer je alles over deze indrukwekkende monumenten en hun bouwers. Naast het Centrum is een Oertijdpark gebouwd. Hier kan je meemaken hoe onze verre voorouders leefden in hun boerderijen. Zo leer je veel over de Hunebedbouwers, het trechterbekervolk, over hun leefwijze en over de flora en fauna in het Drenthe van de prehistorie. Daarnaast ligt het grootste Hunebed hier direct om de hoek!

Ben je nieuwsgierig naar de Hunebedden, maar zijn de 47 graven aan de Hunebedhighway je een beetje teveel van het goede? De provincie Drenthe heeft een lijstje met de Big Five voor je gemaakt, de vijf grootste Hunebedden in ons land. Op deze manier ontdek je gemakkelijk de oerhistorie van de provincie.

Liever nog iets dichter bij huis? In de directe omgeving van Villapark de Hondsrug liggen drie Hunebedden op loopafstand. Het zijn misschien niet de grootsten, maar zeker een bezoekje waard!

De zekerheid van: