De 5 leukste speelbossen en -tuinen voor jong en oud

In bomen klauteren, hutten bouwen, met takken sjouwen: de natuur in Drenthe vormt de allerstoerste speeltuin van Nederland. Leef je lekker uit op de Hondsrug bij een van deze 5 speelbossen en belevingsroutes:

1. Speelbos Lorken bij het Boomkroonpad, Gieten-Borger

Rondom het Buitencentrum Het Boomkroonpad is zo veel mee te maken! Volg het spannende Boomkroonpad, dat begint onder de grond en eindigt in een uitkijktoren tussen de boomtoppen. Of leef je uit bij Speelbos Lorken, dat direct naast het Buitencentrum ligt. Hier kunnen kinderen naar hartenlust klimmen, met takken spelen en hutten bouwen. Bijna alle speeltoestellen zijn gemaakt van natuurlijke producten. Maak een speurtocht in het bos, ontdek de mooiste geheime plekjes van de boswachterij en waan je voor even een met de natuur!

2. Het Speelbos Emmerdennen, Emmen

Speelbos Emmerdennen is een zogenaamde natuurlijke speeltuin. Dat betekent dat je hier niet de gebruikelijke kunststoffen schommels en glijbanen vindt. In plaats daarvan bestaat de speelplaats uit slootjes, boomstronken en lekker veel zand. Op die manier kunnen kinderen spelenderwijs kennis maken met wat voor moois de natuur ons allemaal te bieden heeft. Even van de bank af, en lekker bewegen in de frisse buitenlucht. Leef je uit met een potje verstoppertje, met een spannend spelletje ‘verover de vlag’, of met het bouwen van een hut. Bij Speelbos Emmerdennen kan het allemaal!

3. De Daoler Tuun, Dalen

De Daoler Tuun is een cultureel, educatief en recreatief park in Dalen. Het park is zeer ruim opgezet, met lekker veel groen, bomen en water. Rondom de centrale vijver zijn verschillende picknick plekken aangelegd, met daar tussenin natuurlijke speeltoestellen voor de kinderen. Zo is er een waterpomp te vinden op het strandje, is er een keienloop door de vijver en is er een grote klimboom met klimtouwen. Daarnaast is er een bijenstal aanwezig, waar een echte imker je uitleg zal geven over het doen en laten van de bijen. Tot slot is er een klein podium aangelegd in het water, waar regelmatig optredens plaatsvinden..

4. De Tijdreisroute, Exloo

In het Hunzebos bij Exloo (direct naast Villapark de Hondsrug!) ligt de Tijdreisroute, een 7.5 kilometer lange route die je meeneemt naar het Drenthe van 500.000 jaar geleden! Onderweg vind je de indrukwekkende sporen die de ijstijden in Drenthe hebben achtergelaten. De Leewal bijvoorbeeld, een raadselachtige steile zandrug die mysterieus door het landschap kronkelt. Men weet vandaag nog steeds niet precies hoe deze verhoging is ontstaan… Onderweg leer je van alles over de flora en fauna uit de ijstijd. Met de bijbehorende app (download De Hondsrug Hunzebosroutes in de App Store) krijg je toegang tot prachtige 360º filmpjes van de omgeving en mooie animaties.

5. Het Sabeltandtijgerspoor

Voor jonge kinderen is er het Sabeltandtijgerspoor! Deze speelroute start ook in het Hunzebos, net als de Tijdreisroute, maar is slechts 2 kilometer lang! Onderweg leren de kinderen alles over droogdalen, mammoeten en sabeltandtijgers, en door middel van de bijbehorende app lijkt het net alsof ze zelf door de ijstijd wandelen. Lees onze blog voor meer informatie over het Sabeltandtijgerspoor.

De zekerheid van: