Col du VAM

Een echt wielerparcours in Drenthe? Het klinkt misschien raar maar je leest het goed! Col du VAM is Drenthe’s eigen tour etappe. Dit 2100 meter lange parcours is gelegen op de VAM-berg, het hoogste punt van de provincie. Deze voormalige vuilnisbelt is zo’n 48 meter hoog. Dit betekent dat je na je beklimming een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Bij goed weer kan je de Nederlands-Duitse grens zelfs zien liggen! Tegenwoordig is de heuvel afgedekt met schone aarde en is er gras gepland. Bovenop staat een informatiecentrum.

Op het parcours geldt eenrichtingsverkeer. Het is dan ook vooral bedoeld voor echte wielerliefhebbers. Met zijn lengte van 2 kilometer is de baan niet heel erg lang, maar door het stijgingspercentage van gemiddeld zo’n 10% is het ook zeker geen eitje voor de ongeoefende fietser. Aan het eind van de route fiets je over een 150 meter lange keienstrook met een stijgingspercentage van wel 15%. Zorg dan ook dat je wel de juiste uitrusting bij je hebt, anders kan het je nog wel eens moeilijk bevallen. Dat deze berg ook een zware klim is voor de geoefende fietser blijkt wel uit het feit dat deze regelmatig wordt opgenomen in de Ronde van Drenthe, een wielerwedstrijd die al sinds de jaren 60 in de provincie wordt gehouden.

Op de VAM-berg is ook plek voor wandelaars en mountainbikers. Er wordt ondertussen ook een speciaal mountainbike parcours aangelegd. Wanneer deze helemaal klaar is wacht hier een spectaculaire route met veel heuvels en dalen, een vlonder en een drijvende waterbrug! Het mountainbike pad is op verschillende plekken verbonden met de Col du VAM. Ten slotte zijn er meerdere wandelpaden op de heuvel aangelegd, die doorlopen tot in het naastgelegen Philipsbos.

De VAM-berg is met de auto te bereiken. Klik hier voor meer praktische informatie. Benieuwd naar beschikbare vakantiewoningen bij Villapark de Hondsrug?

Bekijk vakantiehuizen

De zekerheid van: