Ontdek de Hondsrug

UNESCO Geopark

Villapark De Hondsrug is gelegen in, de naam verraadt het al, de Hondsrug: een UNESCO Geopark dat door het hart van Drenthe loopt. Een Geopark is een gebied met één of meer plekken die van wetenschappelijk belang zijn. Het gebied hoeft niet alleen geologische waarde te hebben. Plekken met (een combinatie van) archeologische, ecologische en culturele waarde kunnen ook door UNESCO worden opgenomen in de lijst met Geoparken. Laat de Hondsrug nou voor alle vier in aanmerking komen!

Uniek landschap in Drenthe

De Hondsrug is het enige Geopark van Nederland. Het kreeg deze status vanwege het kenmerkende geologische Hondsrugsysteem wat je er vind, een landschap met heuvelruggen en dalen dat hier zo’n 150.000 jaar geleden is ontstaan. Tijdens een van de laatste ijstijden ploegden enorme ijsstromen vanuit het noorden door Nederland. Deze enorme ijsmassa’s lieten nadien bijna lijnrechte dalen en heuvelruggen achter, zogenaamde ‘megaflutes’. De ondergrond van dit landschap is uniek. Nergens anders in Europa is een dergelijk landschap te vinden, en wereldwijd zijn megaflutes van vergelijkbare omvang alleen in Canada te vinden. De naam heeft het park waarschijnlijk te danken aan de term Hunzerug; een heuvelrug naast de rivier de Hunze.

Hunebedden ontdekken

De Hondsrug wordt al duizenden jaren lang bewoond. Al in de prehistorie joegen Neanderthalers en vroege Homo Sapiens hier op mammoeten en wolharige neushoorns. Sporen van bewoning zijn duidelijk terug te vinden in de vele Hunebedden die verspreid door het gebied liggen. Dit zijn opmerkelijke stenen bouwwerken die dienst doen als graven. Vandaag de dag trekken deze indrukwekkende natuurhistorische monumenten vele bezoekers vanuit het hele land. Vanuit Villapark De Hondsrug kan je wel drie Hunebedden te voet bereiken! Naast Hunebedden zijn hier ook vuurstenen werktuigen, wapens en botjes gevonden. Een echte archeologische schat dus!

Niet alleen vanuit geologisch en archeologisch oogpunt is de Hondsrug belangrijk. Ook op het gebied van cultuur doet ze een duit in het zakje. In de prehistorie zwierven er al jagers en verzamelaar door het gebied, en sindsdien in de Hondsrug eigenlijk non-stop bewoond geweest. Dit heeft er aan bijgedragen dat het Geopark niet alleen door natuur, maar ook door mensen handen is gevormd. De honderden grafheuvels vinden hun oorsprong al ver voor onze jaartelling, terwijl de vele akkercomplexen, esdorpen en veengebieden pas tijdens de laatste paar eeuwen zijn ontstaan. Elke fase van bezetting en bewoning heeft zijn duidelijke sporen achter gelaten.

Maak een wandeling of bezoek kunstmusea

Deze unieke mix van geologie, archeologie en cultuur maakt de Hondsrug een van de meest bijzondere en interessante plekken in ons land. En Villapark De Hondsrug ligt er midden in! Maak er eens een lange wandeling, of bezoek een van de vele geschiedenis- en kunstmusea.

de Hondsrug Unesco Global Geopark

 Ontdek alles wat de Hondsrug te bieden heeft tijdens een verblijf op Villapark de Hondsrug. Loop vanaf jouw voordeur zo de natuur in. Bekijk nu de beschikbare villa's:

Beschikbare villa's

De zekerheid van: