Terug in de tijd: beleef Drenthe in de Prehistorie!

Heb je wel eens van een sabeltandtijger gehoord? Dit grote roofdier is een verre verwant van de katachtige zoals we ze tegenwoordig kennen. De sabeltandtijger had het meest weg van een leeuw, maar met de fysieke bouw van een hyena: net als bij hyena’s waren hun voorpoten langer dan hun achterpoten. De naam hebben ze te danken aan hun enorme hoektanden, die zo groot waren dat ze uit hun mond staken. Hierdoor hadden ze nog het meeste weg van sabels.

De sabeltandtijger leefde waarschijnlijk van zo’n 3 miljoen jaar geleden tot ongeveer 100.000 jaar geleden, in de tijd van mammoeten en Neanderthalers. Hun leefgebied bestreek grote delen van Noord-Amerika en bijna geheel Eurazië. Ze kwamen dus ook in Nederland voor! Zo zijn er onder meer sabeltandtijger fossielen gevonden in Zeeland en in de Noordzee. Kun je je dat voorstellen, zulke enorme katten die door de Nederlandse bossen sluipen, op zoek naar een prooi?

Ontdek de prehistorie

In Drenthe heb je de mogelijkheid om in de voetsporen (of pootafdrukken!) van de sabeltandtijger te treden. In het mysterieuze bos 'Hunzebos' (nabij Villapark de Hondsrug) ligt de 'Sabeltandtijgerspoor', een twee kilometer lange speeltuin voor kinderen. Wandel langs de prehistorische megalithische graven, balanceer op een touwbrug, klim over ijstijdheuvels en slinger terug naar beneden met de kabelbaan.

Onderweg leer je van alles over het Drenthe van 500.000 jaar geleden, over mammoeten en over de sprookjesachtige Hunebedden. Download ook de app (zie hieronder), voor nog meer speelplezier! Via deze app speel je uitdagende games, en ontdek je of jij slimmer, sterker of sneller bent dan de sabeltandtijger!

Het sabeltandtijgerspoor heeft twee vertrek punten:
1. Parkeerplaats Zwembad Leewal, Zuideinde 36, 7875CD Exloo
2. Parkeerplaats Flechterhotel / Villapark De Hondsrug, Valtherweg 36, 7875TB Exloo

De route is niet geschikt voor rolstoelen, scootmobiels en kinderwagens.

Maak de route nóg spannender met de app!
Voor Apple: download De Hondsrug Hunzebosroutes vanuit de App Store
Voor Android: download De Hondsrug Hunzebosroutes vanuit de Play Store

Of scan de onderstaande QR-code om de route te downloaden:

Tip: neem een VR-bril mee!

De bovenstaande route wordt gemarkeerd door de pootafdrukken van de sabeltandtijger.

De zekerheid van: